2019-11-16 21:46:19

SAT POVIJESTI IZ VUKOVARA

U sklopu programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u vukovarskoj Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u petak je održan "10. Sat povijesti iz Vukovara". U videokonferencijski sat iz povijesti uključilo se 500 učenika iz 18 hrvatskih škola među kojima je bila i Osnovna škola Izidora Kršnjavoga.

500 učenika iz hrvatskih osnovnih škola, učilo je o vrijednostima Domovinskoga rata i to putem videokonferencije. Organizatori zajedničkog sata povijesti, već desetu godinu zaredom je Osnovna škola Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, a cilj je učiti i razgovarati o slavnim danima obrane Vukovara i Hrvatske.

Iako su rođeni nakon Domovinskog rata, mnogi učenici naše škole puno znaju o prošlosti grada – heroja Vukovara. Znaju da je jako važno učiti o Domovinskom ratu pošto je to događaj koji se ne smije zaboraviti jer je tada pao Vukovar. Mnogi su rekli da su im roditelji pričali, o tim važnim događajima i teškim danima za našu Domovinu. I da su to bili dani koje su teško proživljavali, te kako nisu imali sretno djetinjstvo zbog toga.

Ovogodišnja je tema bila "Novinari u Domovinskom ratu" – novinari su govorili o prenošenju istine o Domovinskom ratu. Njihov glas istine uvijek mora biti glasniji i jasniji od glasa onih koji šire zlo i mržnju. Zato je ovaj sat povijesti bio posvećen ratnim izvjestiteljima i njihovoj hrabrosti i žrtvi.

Učenice naše škole Lina Lenac i Ivna Salečić napisale su emotivan tekst o stradanjima i hrabrosti hrvatskih i stranih novinara koji su izvještavali i po cijenu vlastitog života o događajima tijekom Domovinskog rata.


Osnovna škola Izidora Kršnjavoga Zagreb